Webapps Online

 

5 + 1 valkuilen bij het lanceren van een website

Dated Sunday January 15, 2012

Tags: website

5 + 1 valkuilen bij het lanceren van een website

Deze weblog richt zich op startende ondernemers die hun onderneming om één of andere reden niet kunnen laten groeien. Deze valkuilen bestaan echter ook het lanceren van nieuwe producten of het veroveren van een nieuwe markt.

Geen (specifieke) doelgroep bepaald

Een grote fout die veel starters maken is dat ze geen doelgroep bepalen. Hoe specifieker je de doelgroep bepaald hoe meer mensen er buiten vallen. En wat als daar nu potentiele klanten in zitten?

Alhoewel de gedachte coor veel startende ondermeners heel herkenbaar is helpt het niet kiezen voor een een doelgroep eerder tegen je dan voor je. Door je niet op een bepaalde groep te richten voelt ook niemand zich aangesproken. Het wordt dan bijvoorbeeld bijna onmogelijk te bepalen waar je moet adverteren. Als je doelgroep bestaat uit iedereen, via welke bladen of websites kan je dan het beste bereiken?

Niet naar de concurentie kijken

Waarschijnlijk heb je een uniek product, waarmee je je duidelijk onderscheid van de concurentie. Zo zeer zelfs dat je eigenlijk niet kan bepalen wie je concurenten zijn. Maar is dit ook werkelijk zo? En is dit onderscheid ook voor je potentiele klanten duidelijk? En is het onderscheid voor je klanten ook relevant?

Vraag eens aan een paar mensen uit je doelgroep wat zij zien als je belangrijkste pluspunten van jou product. Kijk dan op die punten welke bedrijven ook producten aanbieden die daar aan voldoen. Google eens naar die argumenten. Ben jij nog steeds echt de enige die kan voldoen aan die argumenten? Sta jij nummer 1 bij al die zoekopdrachten?

Zo niet heb je je concurenten gevonden. En zal je je moeten meten aan deze bedrijven en / of producten. Hebben zij misschien verkoop argumenten die overtuigender zijn dan die van jou? Zou jij daar ook niet meer nadruk op moeten leggen?

Geen doelen stellen

Doelen stellen is altijd een heel lastig punt. Zeker als je net gestart bent. Je kan wel zeggen dat je het eerste jaar een half miljoen omzet wil draaien, maar waar is dat op gebaseerd? En die doelen die nergens op gebaseerd zijn, zijn moelijk echt in te geloven. Laat staan dat je er gericht naar toe werkt.

Breek daarom de grotere doelen op in kleinere doelen. Je hebt waarschijnlijk een idee over hoe je je klanten gaat bereiken. En over hoelang je klaar bent om echt te gaan verkopen (als je nog aan het ontwikkelen bent). Misschien heb je idee hoelang het duurt voor je break even draait? Zelfs als je geen concrete cijfers kan geven, maak een schatting. Zorg dat je iets hebt om op te sturen. Het belangrijkste is niet dat je elk doel dat je stelt ook haalt. Het belangrijkste is dat je de ideeen die je in je hoofd hebt ook test in de werkelijkheid. En mochten ze anders uit vallen, ten negatieve of ten positieve, stuur daar dan op bij. Als je je ideeen nooit test en bijstuurt sta je met vrij grote zekerheid over een paar maanden nog steeds waar je nu staat.

Geen vaste koers aanhouden

Als je net start is het altijd handig om zo veel mogelijk advies en tips probeert te krijgen van mensen met meer ervaring. Voor elke starter geld ook gewoon: kennis is macht.

Maar zie het advies en de tips wel voor wat ze zijn: advies en tips. Het zijn antwoorden op specifieke vragen die jij stelt. Of advies gebaseerd op de ervaringen van deze personen of hun inschatting van jou situatie. Zij overzien niet het totaalplaatje. Het is jouw taak om als deze tips tot een bruikbaar geheel te smeden en aan te passen aan jouw situatie.

Neem dus niet elk advies zomaar over. Probeer zelf een richting te bepalen en kijk of het advies daar wel of niet op aansluit.

Er niet genoeg ruchtbaarheid aan geven

Het is zo logisch, maar wordt toch zo weingi mee gedaan: als mensen je product niet kennen kopen ze het ook niet. De wereld moet van jouw idee of product horen.

Natuurlijk reclame is duur. Marketing is lastig en voor de meeste ondernemers niet de meest favoriete taak uit hun pakket. Maar om het daarom niet te doen lost het probleem ook niet op. En elke ondernemer die dit leest weet dat hij het meer zou moeten doen.

En je hoeft niet meteen een pagina grote advertentie in de NRC te plaatsen of dagenlang wildvreemde mensen te bellen om hen je product aan te smeren:

  • Begin eens met enthousiast over je product te praten op twitter.
  • Werk je profiel en en netwerk bij op linkedIn.
  • Kijk eens wat je kan bereiken in je eigen kennissen kring.
  • Werk je website weer eens bij

En als je nog een website wil maken die het goed doet in Google helpen wij je natuurlijk graag op weg.

Er zelf niet in geloven

Vaak komen veel van bovenstaande punten voort uit het feit dat je er zelf niet helemaal in geloofd. Natuurlijk ben je er van overtuigd dat je met je bedrijf iets toe te voegen hebt aan de markt. Door het niet halen van bepaalde doelstellingen, kritiek of een grote tegenslag ben je toch gaan twijfelen. Sindsdien is langzaam de vaart er uit geraakt.

Kijk goed naar jezelf waar je het meest over twijfelt. Over welk onderdeel van je bedrijf praat je het minst? Welk onderwerp vermijdt je liever in discussies? En waarom? Is dat terecht?

Probeer eerst dit probleem op te lossen. Vaak is een reality check al genoeg. Het probleem is in je hoofd groter dan in werkelijkheid. En alleen groter geworden door het te negeren. Vraag eens advies aan anderen. Natuurlijk is het niet leuk weer geconfronteerd te worden met er fout ging, maar dit geeft je wel de kans het recht te zetten. En zo lang je dit punt niet aanpakt, zal de rest ook niet van de grond komen.

Share on: Share on Facebook Share on Linked In Share on Twitter Share on Pinterest Share on Google bookmarks