Webapps Online

 

De keuze voor de kleuren van je website is niet zwart-wit

Dated Sunday January 15, 2012

Tags: webdesign

De keuze voor de kleuren van je website is niet zwart-wit

Naast het kiezen van het design van je website, zul je ook een keuze moeten maken voor de kleur of kleuren waarmee het design ingevuld gaat worden. Voor het kiezen van een gebalanceerd kleurenpallet zijn er een aantal standaard schema's die gehanteerd kunnen worden, en tools om je daarbij te helpen. Daarover meer in het vervolg op dit artikel.

Hoe de kleuren van een website ervaren worden

Los van het kleurenpallet, zal je één of meer hoofdkleuren moet bepalen. Hierbij is het belangrijk dat je je bewust bent van de wijze waarop een kleur ervaren wordt door een bezoeker. Immers de kleur moet het juiste gevoel opwekken bij de bezoekers van jouw website. Daarnaast kun je kleuren tactisch inzetten om bepaalde pagina's of onderdelen van pagina's op te laten vallen. Hieronder voor de meest gangbare kleuren de impliciete lading.

Rood is een emotioneel geladen kleur. Ondanks dat deze kleur vaak met gevaar wordt geassocieerd, kan het ook gebruikt worden om mensen snelle beslissingen te laten nemen. Daarnaast is rood goed zichtbaar en dus uitermate geschikt om tekst en afbeeldingen onder aandacht te brengen.

In lijn met rood, maar een stuk minder agressief, is oranje ook een zeer zichtbare kleur - geschikt om zaken onder aandacht te brengen, zonder de 'stress' van rood.

Geel zorgt voor een warm gevoel, wekt blijdschap op en stimuleert mentale activiteit. Gebruik geel om positieve gevoelens op te wekken. Wees echter voorzichtig met geel, omdat een matte tint van geel staat voor waarschuwing.

Groen is de kleur van de natuur en staat voor groei, harmonie en vruchtbaarheid. Groen heeft een sterke emotionele band met een gevoel van veiligheid en wordt gezien als de kleur die het meest rustig is voor het menselijk oog. Ook suggereert het stabiliteit en standvastigheid.

Blauw, vaak geassocieerd met stabiliteit, symboliseert vertrouwen en wijsheid. Van blauw is aangetoond dat het een kalmerend effect heeft en is het de favoriete kleur voor het bedrijfsleven.

Paars is de kleur van royalty en draagt een lading van luxe, rijkdom en verfijndheid. Het is ook een vrouwelijke en romantische kleur. Echter, omdat paars in de natuur weinig voorkomt, kan het door mensen als kunstmatig worden ervaren.

Zwart heeft meestal een negatieve connotatie, maar draagt ook bij aan een gevoel van diepte en perspectief. Kracht en autoriteit zijn ook eigenschappen die aan zwart worden toegekend. Ondanks dat een zwarte achtergrond de leesbaarheid meestal niet ten goede komt, kan het gecombineerd met andere intense kleuren zoals rood juist zorgen voor een opvallende aanwezigheid.

Wit is de kleur die een bruid draagt om puurheid en onschuldigheid te symboliseren. Wit reflecteert licht en wordt gezien als een zomerse kleur. Het is een favoriete kleur in mode en inrichting omdat het licht en neutraal is, en met alles te combineren is.

Het is jouw website, het zijn jouw kleuren

De kleuren die je uiteindelijk kiest als hoofdkleuren voor je website moeten in lijn zijn met het gevoel dat je met de website wilt uitstralen - denk daar dus eerst goed over na. Vervolgens kunnen bovenstaande omschrijvingen je richting geven bij het bepalen van deze kleuren. Op basis van deze kleuren kun je vervolgens het kleurenpallet gaan samenstellen, hierover meer in het vervolg op dit artikel.

Tot slot nog een laatste tip: ondanks dat bij ontwerpers de meningen hierover verdeeld zijn - zorg ervoor dat je zelf de kleuren ook mooi vindt. Het is tenslotte jouw website!

Wil je het volgende artikel niet missen? Abonneer je dan op de RSS feed van deze weblog.

Share on: Share on Facebook Share on Linked In Share on Twitter Share on Pinterest Share on Google bookmarks