Webapps Online

 

De 4 pijlers voor zoeken en mobile in 2012

Dated Thursday December 29, 2011

De 4 pijlers voor zoeken en mobile in 2012

Het internetten via mobieltjes en tablets veranderd de manier waarop we het internet beleven. Niet alleen hoe we websites bekijken en er mee omgaan. Maar ook hoe we de websites in eerste instantie vinden.

QR codes

In de Verenigde staten inmiddels een gemeengoed geworden. In Nederland worden ook steeds meer reclames voorzien van een QR code. Een QR code is een vierkante barcode die gelezen kan worden door de camera van je mobiel. Je mobiel opent daarna automatisch de bijbehorende website, aanbieding of aktie.

Op dit moment worden QR codes vooral gebruikt om een brug te slaan tussen print en mobiel. De verwachting is dat het in 2012 op meer plekken een brug zal slaan. Bijvoorbeeld door QR codes te begruiken in TV reclames.

Zoeken met spraak

Zowel de iPhones als de Android toestellen zijn uitgerust met spraakherkenning. Door middel van deze spraakherkenning kunnen we zoeken op het internet door simpelweg te zeggen wat we zoeken, in plaats van te typen.

Als we een zoekopdracht geven door middel van praten in plaats van typen, veranderd ook de zoekopdracht. De spraakzoekopdrachten zijn vaker langer en informeler. Dit heeft een effect op de resultaten die we te zien krijgen.

Fragmentatie

Internet is niet langer voorbehouden aan de pc of laptop. Sterker nog, smartphones en tablets zullen in de komende 2 jaar meer dan 50% van het internet verkeer voor hun rekening nemen. Internetten via verschillende apparaten betekend ook dat we het internet op verschillende momenten verschilend beleven.

Dit heeft ook zijn effect op de manier waarop we zoeken. Als we zoeken via een smartphone willen we vaak snel een antwoord op een concrete vraag. Als we zoeken via een pc zijn we vaak secuurder en nemen de tijd om een uitgebreidt antwoord te vinden.

Personalisatie

Op je mobiel heb je vaak diverse accounts geactiveerd. Dit betekend dat de software in je telefoon uitgebreide informatie heeft over wie je bent, wat je leuk vind en waar je interesses liggen. Dit zal zijn weerspiegeling hebben in de zoekresultaten. Deze zullen in een steeds grotere mate afhankelijk zijn van je eigen profiel. Een zoekopdracht wordt gecombineer met alles wat er over jou bekend is om te voorspellen welke website het beste past bij je vraag, en bij jou als een persoon.

Share on: Share on Facebook Share on Linked In Share on Twitter Share on Pinterest Share on Google bookmarks