Webapps Online

 

Mozilla maakt van Android een HTML 5 OS

Dated Thursday June 7, 2012

Tags: mobiele website, webapp

Mozilla maakt van Android een HTML 5 OS

Eén van de grootste uitdagingen waar HTML 5 mee worstelt, is de toegang tot de hardware. Het is het grootste struikelblok in de overstap van Flash naar HTML 5. Ook is dit de grootste reden dat apps nog steeds krachtiger en veelzijdiger zijn dan HTML 5 webapps. De grote uitdaging ligt hem in de webbrowsers. Deze moeten steeds meer gaan opereren als operating systems om de functionaliteiten, zoals foto's nemen, GEO locatie en kompas beschikbaar te maken.

Deze uitdaging is zowel simpel in concept, als complex in uitvoering. Overal ter wereld zijn dan ook verschillende projecten die dit probleem proberen op te lossen. Het project wat op dit moment het meest dicht bij een oplossing is, is het open source project spearheaded door Mozilla

Mozilla is al geruime tijd bezig een volledig HTML 5 mobiel operating systeem te maken onder de naam Boot 2 Gecko (B2G). Het idee achter dit platform is dat het webapps op een telefoon kan draaien, met dezelfde kracht en veelzijdigheid als native apps nu hebben. Een operating systeem dat op HTML 5 gebaseerd, zou het ontwikkelen van apps een nog grotere vlucht kunnen geven. Er hoeft immers geen aparte app geschreven te worden voor elke hardware of OS.

Inmiddels heeftt Mozilla al grote stappen gezet. Het belangrijkste onderdeel van B2G zijn de WebAPI's. Het zijn deze API's die de browser daadwerkelijk toegang zullen geven tot de hardware van de telefoon. Met de toevoeging van deze API's wordt de browser ineens een platform. Een platfrom welke de app toegang geeft tot de telefoon, trilfunctie, accelerometer, stroomverbruik, Wi-Fi, opslag, contacten, camera, NFC, BlueTooth, push notifications en meer.

De volgende video geeft een demo van de WebAPI's:

 

Share on: Share on Facebook Share on Linked In Share on Twitter Share on Pinterest Share on Google bookmarks